Stolperstein voor Meijer van Kleeff

Categorieën adressen,Archief,monumenten,personen

 

De kunstenaar Gunter Demnig legt een Stolperstein voor Meijer van Kleeff

Op zondagochtend 2 november 2014 legde Gunter Demnig in aanwezigheid van tientallen familieleden en belangstellenden een Stolperstein ter nagedachtenis van Meijer van Kleeff voor diens toenmalige woning aan de Lorentzkade. Van Kleeff was met zijn gezin in 1938 uit Berlijn naar Nederland gevlucht. Nadat hij in oktober 1938 de exploitatie van de bioscoop Lido in de Steenstraat had overgenomen vestigde hij zich met vrouw en twee kinderen aan de Lorentzkade op nummer 4. In augustus 1941 zijn bedrijf Molian onder een Verwalter was geplaatst werd het met ingang van 3 februari 1943 geliquideerd. De bioscoop bleef echter bestaan. Persoonlijk bleef hij voorlopig gevrijwaard van deportatie omdat hij met een niet-Joodse vrouw was getrouwd. Hij kwam echter in grote problemen toen op 16 augustus 1943 een neef van hem, Nathan Kornalijnslijper werd opgepakt in het huis drie deuren verder op nummer 1. Meijer was direct betrokken bij het onderduiken van zijn neef en werd op 17 augustus door de Leidse politie gearresteerd. Twee dagen later werden Meijer, Nathan en de bewoner van nummer 1, Witte, overgebracht naar Rotterdam en van daaruit naar Kamp Vught. Op 15 november gingen Meijer en Nathan op transport naar Auschwitz. Meijer  en Nathan stierven daar op 31 januari 1944.

Stolperstein Van KleefMomenteel liggen er Stolpersteine op drie adressen in Leiden. De volgende steenlegging in Leiden zal pas in 2016 plaatsvinden omdat Demnig niet eerder tijd heeft. Zijn agenda zit overvol.

Ik ben altijd geïnteresseerd in verhalen over de oorlog, maar ook in documenten. En foto's natuurlijk. De combinatie tussen verhaal, document en eventueel een foto is het boeiendst.
Vragen staat vrij, maar er blijft veel onopgelost.