Stolperstein voor Jacob Philipson

Categorieën adressen,Archief,personen

In het trottoir vóór het pand Van der Waalsstraat 34 ligt sinds het voorjaar van 2010 een Stolperstein voor Jacob Philipson, de administrateur van het Joods weeshuis. Het Joods weeshuis aan de Rodenburgerstraat werd op 17 maart 1943 ontruimd. Alle kinderen en personeelsleden werden afgevoerd naar Westerbork.

De familie Philipson was eind 1942 of begin 1943 ondergedoken op diverse adressen. Jacob Philipson werd op 23 juni 1943 om tien voor twaalf ’s avonds door de Leidse rechercheurs De Groot en Biesheuvel opgepakt op het adres Oude Rijn 48, samen met zijn schoonouders. Ze werden alle drie een maand later in Sobibór vermoord.

Mevrouw Philipson-Simons en hun vier kinderen overleefden de oorlog in de onderduik. Hun dochter Sara zat ondergedoken in Rijnsburg. Op 17 januari 1944 hadden de Leidse rechercheurs Biesheuvel en De Groot haar daar gevonden. De Groot werd echter door een lid van de KP van Johannes Post doodgeschoten en Sara kon ontsnappen.

Jacob Simons en Saartje Simons-Soosman woonden in de Franchimontlaan op nummer 31. Zij staan op een lijst met ondergedoken Joden van 20 maart 1943. Volgens die lijst werden ze gepakt op 12 juli.

Stolpersteine (struikelstenen) zijn messing straatstenen van 10×10 cm met daarin de naam van de bewoner van het pand, geboortedatum en datum en plaats van overlijden. Daarmee is het een klein monument met een hoogst persoonlijk karakter.

Het idee is afkomstig van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Volgens Demnig zijn het stenen ‘waarover je met hoofd en hart struikelt en waarbij je moet buigen om de tekst te kunnen lezen’. Hij plaatste de stenen voor het eerst in 1994 in Berlijn. In de jaren daarna zijn er in verschillende landen Stolpersteine gelegd; vanaf 2007 ook in Nederland.

 

 

Ik ben altijd geïnteresseerd in verhalen over de oorlog, maar ook in documenten. En foto's natuurlijk. De combinatie tussen verhaal, document en eventueel een foto is het boeiendst.
Vragen staat vrij, maar er blijft veel onopgelost.