Rapenburg 83: Parool

Categorie├źn adressen,Archief

Bij opruimingswerkzaamheden in Wassenaar kwam recentelijk een grote doos van zolder met daarin een flinke stapel illegale kranten uit Leiden. Het waren hoofdzakelijk exemplaren van het Parool, maar dan van de Leidse uitgave. Deze kranten waren duidelijk nooit verspreid en gelezen.
Tussen de papieren zaten ook nog wat distributiebonnen op naam van Carel J.J.G. Vosmaer, Rapenburg 83.
Daarmee lijkt het opeens heel zeker, dat Vosmaer betrokken is geweest bij de vervaardiging en de verspreiding van een Leidse editie van het Parool. Zijn naam werd in 1982 in een interview genoemd door Jet van Traa-van der Burg, die in Leiden een van de centrale figuren van het Parool is geweest. Ook staat zijn naam als Paroolmedewerker vermeld op een naoorlogse lijst met oud-illegale werkers.
Het gaat hier om Carel Vosmaer, zoon van de in 1916 overleden hoogleraar Gualtherus Vosmaer. In 1943 dreef hij onder de naam St. Lucas Society” een handel in oude en nieuwe boeken en prenten en had hij een “archief voor genealogische documenten”.
Carel Vosmaer overleed in 1986.
In oktober 1944 begon de Leidse Parool-groep met de vervaardiging van een plaatselijk nieuwsblad omdat het landelijke blad te weing of geen actualiteiten bevatte. Vosmaer was een van de personen die dit blad heeft gestencild of die bij de verspreiding betrokken is geweest.

Ik ben altijd geïnteresseerd in verhalen over de oorlog, maar ook in documenten. En foto's natuurlijk. De combinatie tussen verhaal, document en eventueel een foto is het boeiendst.
Vragen staat vrij, maar er blijft veel onopgelost.