Project Hongerwinter

Categorie├źn Archief,gebeurtenissen

Voor de meeste mensen die in het westen van Nederland de oorlog bewust hebben meegemaakt is de Hongerwinter met afstand de meest indrukwekkende periode van de oorlog en soms ook van hun hele leven geweest. Niet alleen de honger, maar ook de kou, de duisternis, de spanning en de angst staan in het geheugen gegrift. Dat er in Leiden op behoorlijke schaal honger is geleden staat wel vast. Jan Wolkers schrijft over “broodschurftmagere meiden, grauw als gort en vel over been”, die zich op de Canadese militairen storten in ruil voor hun overheerlijke voedsel. Toch was de situatie in Leiden beter dan met name in Rotterdam en Den Haag. Van een algemene hongersnood was in Leiden geen sprake.

Het nieuwe project Hongerwinter moet beter inzicht opleveren over de situatie in Leiden. Daarom is de vraag aan de lezer om informatie en documentatie. De bedoeling is om eind 2017 met een publicatie te komen. Om maar een paar onderwerpen te noemen: hongertochten buiten Leiden, dagelijks eten, kindertransporten, buren- en vriendenhulp, ziekte en overlijden, werkgelegenheid, de gaarkeukens, contacten met de Wehrmacht enzovoort.

 

Ik ben altijd geïnteresseerd in verhalen over de oorlog, maar ook in documenten. En foto's natuurlijk. De combinatie tussen verhaal, document en eventueel een foto is het boeiendst.
Vragen staat vrij, maar er blijft veel onopgelost.