Particuliere schuilkelders

Categorieën adressen
Gewapend beton deur banner
Advertentie voor beton deuren
Advertentie voor een gewapende beton deuren.

In tegenstelling tot de openbare schuilkelders is er nauwelijks iets bekend over schuilkelders die door particulieren zijn aangelegd. Vanaf augustus 1939, toen de internationale spanningen naar een hoogtepunt gingen, adverteerden verschillende bedrijven in de Leidse kranten met een aanbod van stempels, rails, stalen platen en biels voor de aanleg van schuilkelders. Een Rotterdams bedrijf was gespecialiseerd in ‘pantserbeton’.  Volgens een persbericht van dat bedrijf had de oorlog in Spanje wel geleerd, dat in een moderne oorlog geen enkel plekje meer veilig was voor de vijand. Juist waar men het niet verwachtte konden bommen vallen. ‘Bommenwerpers kunnen verdwalen en ontlasten zich op onmogelijke punten, vergissen zich in positie en kunnen in uitersten nood genoodzaakt zijn hun last te laten vallen’. Een pansterbetonnen schuilkelder werd gemaakt met een ‘dubbel geconstrueerd plafond met spouwontluchting’, een staalpantsering en een asbest afwerkvloer.

Een ander Rotterdams bedrijf adverteerde met betonnen schuilcellen, waarin één persoon rechtop kon staan.

Verschillende Leidse bedrijven hebben in de krant geadverteerd met de aanleg van schuilkelders of schuilloopgraven voor particulieren: Beugelsdijk, Kemperman, Kaay, Oudshoorn, Athibu. Verder adverteerde Oosthoek & Zn uit Alphen aan den Rijn. Dit bedrijf heeft enkele particuliere schuilkelders gebouwd in Noordwijk. In juli 1941 bood ijzer- en metaalhandel Gijzenij te koop aan een ‘nieuwe zware ijzeren schuilkelder, geheel uitneembaar tegen elk aannemelijk bod’.

Volgens De Leidsche Courant van 27 maart 1939 was H. van der Meij aan de Rijnzichtweg de eerste, die in Oegstgeest een particuliere schuilkelder had gebouwd.
Er zijn er beslist meer geweest. Na de oorlog werden verschillende stalen schuilkelders te koop aangeboden, o.a. op Lammenschansweg 71 (oude nummering).

Zouden er nog particuliere schuilkelders in Leiden of Oegstgeest of andere omringende plaatsen bestaan?

Laatste update 21-09-2011

Ik ben altijd geïnteresseerd in verhalen over de oorlog, maar ook in documenten. En foto's natuurlijk. De combinatie tussen verhaal, document en eventueel een foto is het boeiendst.
Vragen staat vrij, maar er blijft veel onopgelost.