Landelijke Organisatie

Categorie├źn algemeen,Archief

Eind 1942 ontstond er in de Achterhoek een organisatie voor het verlenen van hulp aan onderduikers. Dominee Frits Slomp begon door Nederland te reizen om geld, bonnen en onderduikplaatsen te regelen. Zijn netwerk groeide als kool en resulteerde in de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers, de LO.

In Leiden werd begin 1943 contact gelegd met een groepje mensen dat al maanden in de weer was voor hulp aan ondergedoken joden. Dat waren hoofdzakelijk mensen die lid waren van de Gereformeerde kerk. Enkele Leidse dominees probeerden de juiste mensen bij elkaar te krijgen. In de consistoriekamers van de (inmiddels gesloopte) Zuiderkerk aan de Lammenschansweg en van de kerk aan het Rapenburg in Rijnsburg sprak Slomp enkele malen voor een aantal betrouwbare personen. Ook in Oegstgeest is hij waarschijnlijk wel een keer geweest. De Leidse groep sloot zich aan bij de LO.

Behalve ondergedoken joden werden in 1944 in toenemende mate onderduikers voor de arbeidsinzet geholpen.

Ik ben altijd geïnteresseerd in verhalen over de oorlog, maar ook in documenten. En foto's natuurlijk. De combinatie tussen verhaal, document en eventueel een foto is het boeiendst.
Vragen staat vrij, maar er blijft veel onopgelost.