Gevraagd: Kaarten van de Verzorgingsraad voor Leiden

Categorieën documenten
Verzorgingsraad voor Leiden
Kaart K van de Verzorgingsraad voor Leiden

In de loop van oktober en november 1944 namen de voedselvoorraden schrikbarend af. De overheid was niet in staat om voldoende nieuwe voorraden aan te voeren. Transport was een enorm probleem. In Leiden namen verschillende particulieren het initiatief om ergens voedsel vandaan te halen. Eén daarvan was de Verzorgingsraad voor Leiden, die op 20 november werd opgericht met het doel voedsel te halen uit Friesland door middel van gecharterde schepen. De Raad was een stichting met een tienkoppig bestuur, dat bestond uit mensen met een relevante maatschappelijke functie. De financiële middelen voor de aankoop van voedsel (vooral aardappelen) en het betalen van transport waren afkomstig van particulieren.
Er werden direct drie schepen gehuurd en een sleepboot. Tot aan de bevrijding heeft de Raad enkele partijen levensmiddelen naar Leiden weten te halen. Eind april 1945 bereikte de Hongerwinter zijn dieptepunt, officieel was er nauwelijks nog iets te koop.

De Verzorgingsraad reikte een eigen kaart uit voor de distributie “voor bijzondere verstrekkingen”. De kaarten waren verschillend voor bepaalde leeftijdscategorieën. De uitreiking vond plaats in de Stadsgehoorzaal in de week van 23 tot en met 27 april. De afbeelding toont een kaart K voor personen die geboren waren in 1926 of vroeger. Er waren ook nog kaarten L, M, P en S. Vanaf 24 april kon op bon K1 één liter melk worden verkregen. Na de Bevrijding werden de nieuw aangevoerde levensmiddelen via deze kaart verdeeld, bijvoorbeeld een extra hoeveelheid van 200 gram brood per persoon op bon K7, L7, M7, P7 en S7. Wie heeft er nog kaarten van de Verzorgingsraad?

Ik ben altijd geïnteresseerd in verhalen over de oorlog, maar ook in documenten. En foto's natuurlijk. De combinatie tussen verhaal, document en eventueel een foto is het boeiendst.
Vragen staat vrij, maar er blijft veel onopgelost.