Bernard Tijssen (6-1-1918 – 10-5-1940)

Categorieën Archief,gebeurtenissen,personen

Dienstplichtig sergeant Bernard Tijssen uit Zoeterwoude-Rijndijk sneuvelde op 10 mei 1940 bij vliegveld Valkenburg ZH. Hij behoorde tot de derde sectie zware mitrailleurs van het 3e bataljon van het 4e Regiment Infanterie. Dit regiment was sinds 1861 gelegerd in de Leidse Morspoortkazerne. Het stond onder commando van lt.-kol. H.D. Buurman. In de mobilisatietijd waren onderdelen van het regiment in diverse plaatsen in de regio ingekwartierd. Het tweede bataljon was gelegerd in Weert. De sectie van Tijssen was ingekwartierd in het RK Seminarie in Katwijk aan Zee.

In de vroege morgen van 10 mei 1940 landden ruim 900 Duitse parachutisten en vijftien vliegtuigen op en rond het vliegveld Valkenburg. Deze luchtlanding maakte deel uit van de grote operatie om in Den Haag de regering en de koningin zo snel mogelijk gevangen te nemen in afwachting van de komst van de grondtroepen.

Om de verdediging van het vliegveld, waar zwaar werd gevochten, te versterken werden onder andere drie secties mitrailleurs en één sectie tirailleurs van III-4RI vanuit Katwijk aan Zee in de richting van vliegveld gedirigeerd. Vlak bij het vliegveld, bij Katwijk aan de Rijn, stokte de opmars. De eerste en derde sectie kwamen onder mortiervuur te liggen.

Bernard Tijssen werd door een voltreffer gedood. Ook sneuvelde Hendrik Cornelis Braat uit Leiderdorp, twee anderen raakten zwaar gewond. De volgende dag werd Bernard provisorisch begraven bij vliegveld Valkenburg, maar op 16 mei werd zijn lichaam, op verzoek van de familie, overgebracht naar het kerkhof van de Meerburgkerk (OLV Onbevlekt Ontvangen) te Zoeterwoude-Rijndijk. Later werden zijn ouders in het graf bijgezet. Zijn naam staat vermeld op een plaquette in het Bonaventuracollege aan de Mariënpoelstraat, destijds de RK HBS voor jongens.

Een uitgebreid overzicht van de ervaringen van 4 RI is te vinden op de website http://www.mei1940.nl.

Tijdens de meidagen van 1940 sneuvelden meer dan twintig mannen uit Leiden en een onbekend aantal uit de omringende plaatsen. Ook zijn er later nog mannen aan hun verwondingen overleden.

Ik ben altijd geïnteresseerd in verhalen over de oorlog, maar ook in documenten. En foto's natuurlijk. De combinatie tussen verhaal, document en eventueel een foto is het boeiendst.
Vragen staat vrij, maar er blijft veel onopgelost.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.